Portfólió legfrissebb hírei

Régen került sor ilyen fontos eseményre Olaszországban - A sorsdöntő választás maratonira is nyúlhat
2022-01-24 14:05 | Portfólió - Külföld
Ma tartják az olasz államfőválasztás első fordulóját, amely az utóbbi idő egyik legfontosabb politikai eseményének ígérkezik. A voksolást továbbra is a teljes bizonytalanság lengi körül, annyi világos csupán, hogy Silvio Berlusconiból nem lesz köztársasági elnök, illetve, hogy Mario Draghi ambicionálja a pozíciót. Utóbbi megválasztására van esély ugyan, de fogadni nem sokan mernek rá. Az szinte biztos, hogy a korábbi választásokhoz hasonlóan most sem sikerül megoldást találni az államfő személyére az első fordulókban. Ennek megfelelően akár hetekig is elhúzódhat a folyamat.
Gyorsíthatja a koronavírusból a felgyógyulást egy hatóanyag, ami itthon is kapható recept nélküli gyógyszerekben
2022-01-24 14:03 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Recept nélkül, bárki számára elérhető hatóanyagot ajánl a háziorvosoknak enyhe vagy közepes tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére egy friss miniszteri utasítás. Az acetilcisztein hatóanyag számos – így az egyik legrégebbi, még gyerekkorunkból ismert hurutos köhögésre ajánlott - köptetőben is megtalálható - derül ki a Kéri Pharma közleményéből.
Megviseli a cseh gazdaságot a járvány
2022-01-24 14:01 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Éves szinten 2021-ben két százalékponttal, 88 százalékról 86 százalékra csökkent Csehország gazdasági fejlettsége az Európai Unió átlagához viszonyítva. Az idén várhatóan megmarad ezen a szinten - olvasható a cseh pénzügyminisztérium hétfőn nyilvánosságra hozott új makrogazdasági előrejelzésében.
Örömhír a hiteleknél: 13 éve nem láttunk ilyet az adóslistán
2022-01-24 13:54 | Portfólió - Gazdaság
2015 óta csökken, 2021 végére pedig 13 éves mélypontra, 926 ezerre esett a fennálló lakossági mulasztások száma a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), köszönhetően a törlesztési moratóriumnak, amely a lakossági hiteladósok legkiszolgáltatottabb 5 százalékát védi egészen 2022 közepéig. Becslésünk szerint még így is mintegy félmillió lakossági adós lehet a régen BAR-listának nevezett rendszerben.
Új magyar gyorsteszt segíthet az omikron ellen
2022-01-24 13:42 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Már elérhető a patikákban az a Szentágothai János Kutatóközpont által bevizsgált, Covid-19 antigén gyorsteszt, amely az eddig detektált összes vírusvariáns azonosítására képes - derül ki a Diagon Kft. közleményéből.
Öntik a kriptovalutákat, egyre csúnyább az esés
2022-01-24 13:41 | Portfólió - Gazdaság
Nem ma kezdődött a kriptovaluták piacán látott eladási hullám, gyakorlatilag hónapok óta tart az esés, amely ma még inkább begyorsult. A bitcoin így a 69 000 dolláros történelmi csúcshoz képest az értékének több mint felét elveszítette 2 hónap leforgása alatt.
Háborúra készülnek a befektetők, zuhan az orosz tőzsde
2022-01-24 13:33 | Portfólió - Gazdaság
Egyre élesebb a feszültség Oroszország és Ukrajna között, amit már a befektetők is elkezdtek árazni, a nemzetközi befektetői hangulat is alaposan elromlott, de az orosz tőzsdén különösen nagy az esés, a fontosabb, tőzsdén jegyzett részvények árfolyama nagyot esett, a zuhanásban élen jár a Gazprom, az Aeroflot és a VTB. A befektetők elkezdték árazni egy katonai támadás lehetőségét, és azt, hogy a nyugati hatalmak szankciókkal fenyegették meg Oroszországot, ami súlyosan hatna a tőzsdén jegyzett orosz vállalatokra is.
Elárulta az MNB, mennyit segíthet a tomboló infláción az élelmiszerek árstopja
2022-01-24 13:32 | Portfólió - Gazdaság
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése szerint az egyes alapvető élelmiszerekre kiterjedő hazai ármaximálás a február–április havi inflációt várhatóan 0,2-0,4 százalékponttal mérsékli. Ez valamelyest kisebb mértékű csökkenés, mint amit Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója vár a lépéstől.
Alaposan elromolott a hangulat a magyar tőzsdén, jelentős mínuszban a BUX
2022-01-24 13:20 | Portfólió - Gazdaság
Az általánosan rossz nemzetközi hangulat mellett a magyar tőzsde is jelentős mínuszban áll hétfő délután, a blue chipek pedig kivétel nélkül esnek.
Pattanásig feszült a helyzet Ukrajna körül – Mi lesz, ha nyílt háború robban ki Magyarország szomszédjában?
2022-01-24 13:00 | Portfólió - Külföld
2014-15 óta nem látott feszültség éleződött ki Oroszország és Ukrajna közt. Az elmúlt hetekben több mint százezer orosz katona vonult fel a határra, a Nyugat szerint minden készen áll a támadáshoz, Putyin elnöknek csak a menetparancsot kell kiadnia.  A helyzet olyan forró, hogy egyes országok már elkezdték hazaküldeni a követségi személyzetüket. Még mindig van remény, hogy a racionalitás győz és elkerülhető a nyílt orosz-ukrán háború, hiszen egy ilyen eszkalációval mindenki rosszul járna: Ukrajna teljesen destabilizálódna, az orosz gazdaság összeroppanna a nyugati szankciók súlya alatt, Európa pedig energiaválságba sodródna. De még ha a legrosszabb forgatókönyvre is kerül sor és nyílt támadást indít Oroszország, Magyarország valószínűleg kimarad magából a katonai konfliktusból, bár a politikai és gazdasági következményeket mi is megérezhetjük.
WHO: 9 hét alatt több omikronost jelentettek, mint ahány koronavírusos beteget 2020 egészében
2022-01-24 12:52 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
A WHO-vezér szerint kritikus ponthoz ért a világ a koronavírus-járványban, összefogásra szólította fel a világ országait a járvány legyőzése érdekében. Mindeközben azt is elárulta, hogy amióta kicsivel több mint kilenc héttel ezelőtt először felütötte fejét az omikron variáns, több mint 80 millió koronavírusos esetet jelentettek, ami több, mint a 2020 egészében jelentett koronavírusos esetszám a világban.
Megelégelte a mellébeszélést az európai felügyelet, új zöld előírásokat kaptak a bankok
2022-01-24 12:39 | Portfólió - Gazdaság
Gyengének találta az eddigi gyakorlatot, ezért szigorít a bankok ESG-jelentéstételi követelményein, különösen a klímaváltozás banki könyvekben való kezelésével kapcsolatos előírásokon a párizsi székhelyű Európai Bankhatóság (EBA).
Megütötte a brit gazdaságot az omikron
2022-01-24 12:37 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Csaknem egy éve nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának hétfőn ismertetett előzetes januári jelzőszámai, még mindig elsősorban az omikron koronavírus-variáns korábbi igen gyors terjedése okozta fogyasztói elbizonytalanodás hatására. A januári gyorsfelmérés ugyanakkor már a fogyasztói hangulat javulásának jeleit is mutatja.
Háromból két önéletrajz tartalmazta ezt a hibát
2022-01-24 12:35 | Portfólió - Gazdaság
Háromból kettő önéletrajzban legalább egy nyelvtani hiba szerepel egy új kutatás eredményei szerint - írja a Bloomberg.
Hirdetés
Építõipari munka
1 Forint | Munka, állás | Jász-Nagykun-Szolnok | Szolnok
Készenlétbe helyezi erőit a NATO: hajókkal és repülőgépekkel erősíti keleti határát
2022-01-24 12:34 | Portfólió - Külföld
A NATO-tagországok készenlétbe helyezik erőiket, az elrettentés és a védelem fokozására több hajóval és vadászgéppel erősítik meg a NATO kelet-európai szárnyát - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.
Több mint egy éve nem esett ekkorát a Richter
2022-01-24 12:20 | Portfólió - Gazdaság
A geopolitikai kockázatoknak és az amerikai kamatemeléstől való félelemnek köszönhetően kifejezetten rossz hangulatban zajlik ma is a kereskedés a világ tőzsdéin, ez alól a maga közel két százalékos mínuszával a BUX index sem kivétel. A hazai blue chipek közül a Richter teljesít a legrosszabbul, közel négy százalékkal került lejjebb a gyógyszercég papírja.
Rég nem látott esés, pánik és zűrzavar a tőzsdéken - hogy reagál az internet népe?
2022-01-24 12:18 | Portfólió - Gazdaság
Elsősorban az amerikai jegybank közelgő kamatdöntése és az ukrán-orosz konfliktussal kiéleződő geopolitikai kockázatok miatt kifejezetten rossz hangulatú kereskedést láthattunk a mögöttünk álló hetekben a világ tőzsdéin, az esés azonban a múlt héten gyorsult be igazán, a részvények mellett a kriptovalutákat sem kímélték a befektetők. Az öniróniára mindig is hajlamos kisbefektetői közösségek persze ismét fanyar módon reflektáltak a hatalmas mínuszokra amiket a portfólióikban okozott ez a pár nap, cikkünkben összegyűjtöttünk néhány vonatkozó megnyilvánulást.
Magyar háziorvos szerint ezeknél a tüneteknél érdemes long Covidra gyanakodni
2022-01-24 11:57 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Mangó Gabriella háziorvos szerint a szívdobogás, vérnyomás-problémák, zsibbadás és a pszichés betegségek mind a long Covid tünetei lehetnek – írja az rtl.hu.
Biztosítás elektromos autóra: összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat
2022-01-24 11:42 | Portfólió - Gazdaság
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Nagyon észnél kell lennie Európának a gázellátás terén, mert nagy bajba kerülhet – üzenik csúcsvezetők
2022-01-24 11:39 | Portfólió - Gazdaság
Hatékonyabban össze kell hangolnunk az uniós gáztárolói kapacitások kihasználását és jobban oda kell figyelnünk azok menedzselésére a következő tél előtt, mert bajba kerülhetünk az oroszoktól való függőségünk miatt – gyakorlatilag ez az egyik fontos üzenet, amit ki lehet olvasni a hétvégi uniós energiaügyi miniszteri tanácskozás után megjelent nyilatkozatokból, amelyeket az illetékes uniós biztos, illetve a német miniszter mondott.
Vakcinát fejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát a magyar nő, közel 4 millió forintot csalt ki
2022-01-24 11:28 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség egy 31 éves tószegi nővel szemben, aki 2020 novemberében Szolnokon azzal a hamis indokkal kért kölcsönt két helybéli férfitől, hogy a pénzt kutatóorvosi tevékenységére, koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére fogja fordítani - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.
Nem találnak magukra a kriptoeszközök, kettészakadt a piac
2022-01-24 11:23 | Portfólió - Gazdaság
Rájárt a rúd a kripobefektetőkre az elmúlt hetekben-hónapokban, hiszen a legnagyobb piaci értékű kriptovaluta árfolyama a történelmi csúcsához képest gyakorlatilag lefelződött, amivel együtt zuhantak az egyes altcoinok is. Ahogy múlt pénteken arról mi is beszámoltunk, az esés legfrissebb szakasza mögött részben fundamentális, részben technikai okok is meghúzódtak, és a hétvége sem hozott megnyugvást a piacnak, hiszen az esés tovább folytatódott. A Cointelegraph összegyűjtött néhány on-chain-, technikai-, és hangulatindikátort, amelyek segíthetnek navigálni a piacon a következő időszakban.
Hatalmas vasúti sebességrekord született a szomszédban
2022-01-24 10:53 | Portfólió - Gazdaság
Minden korábbi szerbiai vasúti sebességet megdöntött az Újvidék és Belgrád között közlekedő mérővonat a múlt hét végén, amikor óránként 201,5 kilométeres sebességgel száguldott a két város között.
BlackRock: ezzel a három betűvel kereshetsz most a legtöbbet
2022-01-24 10:33 | Portfólió - Gazdaság
A befektetők már nem választhatnak a profit és a bolygó megmentése között, a fenntartható finanszírozás előtérbe helyezi a környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozásokat, de emellett a befogadásra és az etikus üzleti normákra is összpontosít. A fenntarthatóságra való törekvés megváltoztatja életünket, de milyen hatással van ez a megtakarításaink és a befektetéseink alakulására? - a Weforum.org ezt foglalta össze.
Hirdetés
Alkalmi Társalkodónõi munka.
8 Forint | Munka, állás | Borsod-Abaúj-Zemplén | Miskolc
A legsúlyosabb időszakban jött a nagy változás a patikákban
2022-01-24 10:30 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Január elejével egy jogszabályváltozás miatt alapvető akadályokba ütközik a sokak életét megkönnyítő, - nem vényköteles – gyógyszerek házhoz szállításának szolgáltatása, mint például a láz-, fájdalom és fejfájáscsillapító, a görcsoldó vagy gyulladáscsökkentő. A gyógyszerbiztonságra hivatkozó törvénymódosítás szerint év elejétől ezen készítményeket csak gyógyszertári dolgozó szállíthatja ki, azonban piaci információk szerint ennek a feltételnek meglehetősen kevés patika tud majd megfelelni, éppen ezért kevés gyógyszertár szállít majd házhoz. A parlament döntése nyomán tehát ellehetetlenül egy, a valós piaci igényekre létrejött és feltörekvőben lévő szolgáltatás. A pandémia idején különösen hasznos ugyanis, hogy akár az egészségüket féltők vagy mozgásukban korlátozottak is a személyes kontaktust elkerülve juthassanak hozzá a gyógyszerekhez. A kormány lépése különösen érdekes a koronavírus sorozatosan tomboló hullámai fényében, hiszen ezzel megszüntet egy hatékony távmegoldást. A gyógyszertári piacot érintő változásról a Portfolio körképet készített a piac szereplőivel.
Nem tűnnek el a sötét felhők - Folytatódhat az építőipari anyagok drágulása
2022-01-24 10:21 | Portfólió - Gazdaság
További építőipari növekedés, dübörgő lakáspiac és logisztikai szegmens, dráguló kivitelezések, az energiaárak generálta anyagár-emelkedés, több külföldi vendégmunkás és az ellátási láncok lassú helyreállása jellemzi várhatóan a 2022-es hazai építőipart. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnökségi tagjai értékelték az építésgazdaság helyzetét és elmondták a várakozásaikat.
Aktuális technikai elemzés a főbb részvénypiacokról, részvényekről - online előadás MA este
2022-01-24 10:18 | Portfólió - Gazdaság
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok? Melyek esetén lehet intézményi vételeket vagy eladásokat észlelni? Mik a fontosabb támasz és ellenállás szintek a vezető indexek esetén? Milyen szektorok és ágazatok lehetnek felülteljesítőek? Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ webináriumunk során. Az előadás első félórájában áttekintjük a főbb amerikai, európai részvénypiacokat, vagy ha van érdekesség, akkor a feltörekvőkre is rápillantunk, majd néhány egyedi részvényre is felhívjuk a figyelmet. Az utolsó negyedórában igyekszünk a kérdésekre is választ adni.
Többek között piaci manipuláció miatt szabott ki bírságot az OTT-ONE-ra az MNB
2022-01-24 10:18 | Portfólió - Gazdaság
Az MNB összesen 111 millió forint bírságot szabott ki az OTT-ONE Nyrt.-re a tiltott piaci manipulációra, a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A kibocsátó részvényeivel való kereskedést a jegybank már korábban felfüggesztette, a tőzsdei kereskedés visszaállításához a kibocsátónak meg kell szüntetnie a jelenleg fennálló információhiányos állapotot.
Figyelmeztet a NAV: célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről
2022-01-24 10:15 | Portfólió - Gazdaság
Az szja-kedvezményre jogosultanak érdemes már januárban kitölteniük az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy munkáltatójuk mielőbb figyelembe vegye a nekik járó kedvezményeket - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményében. Kiemelték, hogy az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének.
Az EU nem hívja haza diplomatáit Ukrajnából
2022-01-24 10:08 | Portfólió - Külföld
Az Európai Unió nem követi Washington példáját, és nem hívja haza diplomatáit Ukrajnából - jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfő reggel Brüsszelben a tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.
Élet 20 négyzetméter alatt: ezekben a kerületekben pörög legjobban a minilakások piaca
2022-01-24 10:01 | Portfólió - Gazdaság
A 10-20 négyzetméter közötti ingatlanok, vagyis a minigarzonok különlegességük miatt mindig nagyobb figyelmet kapnak az átlagosnál, igaz, csekély részét képezik a lakáspiaci forgalomnak. A Duna House, legfrissebb elemzésében ezt a lakástípust járta körbe, bemutatva, hogy elsősorban hol, kik, milyen céllal keresik ezeket a lakástípusokat.
Erős a német gazdaság januárban, de Franciaországban érezteti hatását az omikron
2022-01-24 09:39 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Vegyes képet látunk Európa két legnagyobb gazdaságának teljesítményében: az előzetes bmi szerint Németországban az ipar és a szolgáltatószektor is növekedni tudott, utóbbi az elemzőket is meglepte. A francia bmi-k is növekedésről árulkodnak, de a szolgáltatószektor teljesítmény elmarad az elemzők várakozásától. Ez minden bizonnyal az újabb járványhullám számlájára írható.
Új szakosztály alakult a Magyar Közgazdasági Társaságban
2022-01-24 09:25 | Portfólió - Gazdaság
Megtartotta alakuló ülését a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Monetáris Politikai Szakosztálya 2022. január 19-én, szerdán a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az alapító tagok a szakosztály elnökévé Takáts Előd egyetemi tanárt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát, társelnökévé pedig Banai Ádámot, a Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatóját választották.
Rekord: 122 méter magas lakóházat építenek a szomszéd fővárosban
2022-01-24 09:24 | Portfólió - Gazdaság
Az ország legmagasabb lakóházát tervezik Románia fővárosában, Bukarestben. A fejlesztő, a Forty Management már kezdeményezte a helyi hatóságoknál az engedélyezési eljárást a 122 méter magas épületre. A projekt 76 millió euróból, avagy 27 milliárd forintból készülhet el.
Hirdetés
Közép Ázsiai kiskutyák eladók
40000 Forint | Mezõgazdaság, állatartás | Békés | Gyula
Pénzügyesek tömegei hagyják el Hongkongot
2022-01-24 09:22 | Portfólió - Gazdaság
Külföldi szakemberek százai, ha nem ezrei hagyják el, illetve tervezik elhagyni a hongkongi pénzügyi szektort, veszélyeztetve ezzel a Kínához csatolt városállam pénzügyi központként betöltött szerepét – számolt be a Reuters.
Amerika hatalmas fegyverszállítmányt küldött Ukrajnába
2022-01-24 09:16 | Portfólió - Külföld
Újabb fegyverszállítmányt küldött az Egyesült Államok Ukrajnába – számol be Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren.
A magyar tőzsde sem tud emelkedni
2022-01-24 09:15 | Portfólió - Gazdaság
Az európai tőzsdék esésével párhuzamosan a magyar tőzsde is mínuszban kezdte a hét első kereskedési napját a kifejezetten nyomott globális befektetői hangulat közepette, mind a négy hazai blue chip lefelé vette az irányt.
Megszólalt a neves magyar evolúciókutató a koronavírusról: ez még csak a bemelegítés
2022-01-24 09:09 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Szathmáry Eörs evolúciókutató szerint várható volt a koronavírus ilyen irányú mutációja, amit most is látunk, de szerinte nem dőlhetünk hátra, ez még csak a bemelegítés volt. Nem elég, hogy a koronavírus örökre velünk marad, jönnek még új betegségek a klímaváltozás miatt.
Az Egyesült Államok elkezdte hazaküldeni az ukrajnai nagykövetségén dolgozókat
2022-01-24 09:01 | Portfólió - Külföld
Az amerikai külügyminisztérium vasárnap este bejelentette, hogy csökkenti kijevi nagykövetségének létszámát, és hazaküldi nem létfontosságú alkalmazottait, illetve azok családtagjait – írja a CNN.
Koronavírus: megérkeztek a legfrissebb, hétfő reggeli magyar járványadatok
2022-01-24 09:00 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
A hétvégi összesített adatokat alapján az elmúlt három napban 39 928 új fertőzöttet igazoltak. Elhunyt 122 beteg, így az elhunytak száma 40 507 főre emelkedett - tájékoztatott a kormányzati koronavírus-portál.
Erősödéssel kezdi a hetet a forint, de nem tud kitörni szűk sávjából
2022-01-24 08:45 | Portfólió - Gazdaság
A javuló nemzetközi hangulatban erősödéssel kezdett hétfő reggel a forint az euróval szemben, azonban továbbra is az utóbbi hetekben látott 355-360-as sávban jár a jegyzés. Továbbra is elsősorban a nemzetközi hangulat határozhatja meg az irányt, emellett az MNB keddi kamatdöntésére figyelnek a befektetők.
Koronavírus: a héten jön a fordulat az omikron-hullámban?
2022-01-24 08:32 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
A világon 351 069 733 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 595 986 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján. Mindeközben Amerikából már érkeznek a hírek, miszerint talán már megvolt az omikron-hullám csúcsa, itthon pedig több neves szakember ezt erre a hétre becsli.
Ballisztikus rakétákkal támadták meg Abu-Dzabit
2022-01-24 08:27 | Portfólió - Külföld
Két ballisztikus rakétát fogott el az Egyesült Arab Emírségek légvédelme, melyet a jemeni húszik lőttek ki Abu-Dzabira – állítja ezt az arab ország híreire hivatkozva az ABC News.
Optimistábban kezdték az évet a magyarok
2022-01-24 08:11 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
A GKI konjunktúraindexe a novemberi és decemberi csökkenés után 2022 januárjában visszaemelkedett tavaly novemberi szintjére. Az év első hónapjában az üzleti és fogyasztói várakozások is emelkedtek, de míg az előbbiek érezhetően elmaradnak, az utóbbiak jóval kedvezőbbek tavaly novemberi szintjüknél. Ugyanakkor a járvány előttihez viszonyítva az üzleti bizalmi index magasabban, a fogyasztói alacsonyabban áll.
Már több tucat koronavírusost találtak a pekingi olimpia lebonyolítói között, lazítottak a szabályokon
2022-01-24 08:04 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Miután vasárnap bejelentették, hogy már 72 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak a pekingi olimpia lebonyolítói stábjában, hétfőn reggel azt jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy azonnali hatállyal lazít a járványkezelési szabályrendszeren.
Folytatódhat az esés a tőzsdéken?
2022-01-24 07:52 | Portfólió - Gazdaság
Elsősorban a Fed közelgő kamatdöntése és az ukrán-orosz konfliktussal kiéleződő geopolitikai kockázatok miatt kifejezetten rossz hangulatú kereskedést láthattunk a világ tőzsdéin pénteken, a jelentősebb indexek mellett komoly esésbe kezdtek a kriptovaluták is, élükön a bitcoinnal. Ami a mai napot illeti, ma elsősorban külföldre figyelhetünk: a francia, német, eurózóna, brit és amerikai beszerzésimenedzser-indexek megmutatják, milyen állapotban van a gazdaság a feldolgozóipari és a szolgáltató vállalatok vezetői szerint. Az európai szolgáltatószektort elsősorban az omikron-hullám és az erre adott kormányzati válaszok miatt lesz érdemes figyelni. Az ázsiai tőzsdék ma felemásan teljesítettek, míg a határidős részvényindexek állása alapján rossz hangulatú piacnyitás jöhet Európában.
Kiderült, mit okoz a negyedik oltás az időseknél
2022-01-24 07:49 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
A negyedik koronavírus-oltás a 60 év feletti izraeliek körében erős védelmet alakított ki, a súlyos megbetegedés esélyét tovább csökkentette – írja a Reuters az izraeli egészségügyi minisztérium közlésére hivatkozva.
Egyre forróbb a helyzet, Biden több ezer katonát telepítene Kelet-Európába
2022-01-24 07:31 | Portfólió - Külföld
Joe Biden amerikai elnök mérlegeli, hogy több ezer katonát telepítsen Kelet-Európába és a balti NATO-tagállamokba – írja a New York Times. A lap úgy tudja, hogy nem csak szárazföldi csapatokról, hanem hadihajókról és légierőről is szó van a kormányzati tervekben. Kérdés, mit szól ezekhez a tervekhez Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a múlt héten épp az orosz befolyási övezet sérthetetlenségét követelte az amerikai-orosz tárgyalásokon.
Magyar cég forradalmasíthatja a parkolást Amerikában, ahol még rosszabb a helyzet, mint nálunk
2022-01-24 07:30 | Portfólió - Gazdaság - Koronavírus
Egy magyar cég innovatív, automatizálási és videóanalitikai szakértelmével forradalmasíthatja az okosparkolási rendszert az Egyesült Államokban. Az Asura Technologies szoftvereit három kontinensen, Európában, Amerikában és Ázsiában is használják, hangsúlyos a jelenlétük Szingapúrban, Thaiföldön, de a legnagyobb húzópiac az Egyesült Államok. Vajon miért dönt úgy egy magyar vállalkozás, hogy ahelyett, hogy a magyar piac meghódítása után terjeszkednének külföldre, fordítva csinálják, és a nagyobb nemzetközi piacok után térnek vissza Európába, és Magyarországra? Mennyivel nehezebb ez az út, és hogyan befolyásolta az üzletmenetet a koronavírus-járvány? Kiss-György Máté, az Asura Technologies vezérigazgatója a Portfolio-nak arról is beszélt, milyen az együttműködés a cég és a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. között, amely 2019. októberében 700 millió forintot invesztált a vállalkozásba az EXIM Exportösztönző Magántőkealap forrásából, idén pedig 10 millió dollárt, megközelítőleg 3,2 milliárd forintot fektetett az Asura amerikai leányvállalatába. A befektetést a cég az amerikai projektjének infrastruktúrafejlesztésére, továbbá kinti partnerük, a piacon 20 éve jelenlévő PRRS többségi részének megvásárlására fordítja.
A héten felpörögnek az események a tőzsdéken, izgalmas napok jönnek
2022-01-24 07:30 | Portfólió - Gazdaság
A héten felpörögnek az események a tőzsdéken, hiszen teljes erővel beindul a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, ráadásul az USA mellett már Európából is egyre több izgalmas vállalati beszámoló fog érkezni.
Bemutatkozás
Kategóriák
Portálok